петък, 13 февруари 2015 г.

„Мордекай: Катастрофалната картина” от Кирил Бонфилиоли

Мордекай: Катастрофалната картина” е първата книга от поредицата на Кирил Бонфилиоли с главен герой Чарли Мордекай. Това е една страшно забавна история с лек привкус на черна комедия и елементи на криминале. Тя е подходяща за почитателите на английския хумор, напомняйки Удхаус. Всяка глава започва с цитат от Робърт Браунинг, с изключение на един, който е очевиден фалшификат ;)
Тази книга върви с хубаво вино, може би портвайн „Тейлър“, реколта '31 или с чаша от добрия стар „Ърл Грей“, подправен единствено с най-елегантния порцелан, с който разполагате и няколко грама отлежало уиски. В нея са замесени аморален, алкохолизиран аристократ търговец на изкуство, верният му главорез Джок Страп, открадната картина, класически Ролс Ройс, разюзден милиардер, красива и фатална вдовица, няколко полицаи и специални агенти, както и високопоставени личности от Великобритания и САЩ с политически статут.
И така. Приключението „Мордекай: Катастрофалната картина“ започва на Острова с разпит на един джентълмен относно открадната картина на Гоя. Въпросният герой, разбира се и човекът от чието име се води повествованието е не някой друг, а именно нашия многоуважаван Чарли Мордекай. И сега един ужасен бивш полицай иска да опетни безупречната репутация на гореспоменатия джентълмен, като го обвини в кражба. В крайна сметка се разбира, че всъщност заговора срещу Мордекай е много по-мащабен и доста голям брой хора искат смъртта му. Последвалите събития можем да обобщим като кажем, че са меко казано смущаващи крепкото спокойствие на нашия герой. Той бива заплашван, измъчван, почти застрелян; цапардосан с твърд предмет по главата, изнуден да убие американски милиардер. Бива изнасилен по негови думи, макар че прелъстяването и съвкупяването (по собствено желание) с привлекателен, млад индивид от женски пол, не минава за изнасилване нито в Европа, нито в Северна Америка, нито където и да било по света. На това място в разказа настъпва кратък антракт, за да може читателя да си поеме глътка свеж въздух докато Ч. Мордекай размишлява над бързо надигащата се буря. Почивката обаче се оказва кратка и свършва грубо с появата на небесносин Буик и свистене на спирачки.
Преследването отново е подновено. Чарли и неизменния му спътник, верният Джок преживяват не толкова кратки и изключително неприятни епизоди в задушен полицейски участък някъде в Тексас, оковани с белезници, пребити най-брутално и захвърлени в мизерна килия. Следващите събития в романа включват странен разпит, проведен от тъмни субекти, представящи се за агенти, още полицаи, млад и подозрителен милиардер, син на един друг вече мъртъв милиардер. В последствие и той намира смъртта си. Следва още преследване от властите, криене по миши дупки, което всъщност помага на Чарли да се завърне в родната Англия, гонитбата продължава... Ммм, да... Всъщност преследването не спира. Дори в един момент от историята Чарли губи Джок, което лично мен много ме натъжи, защото този главорез всъщност е един от най-приятните образи в книгата, заедно със самия Чарли, който (може би трябваше да го спомена по-рано) е антигерой. 
Краят на гонението срещу почтения господин Мордекай е малко тъжен и разбираме, че това всъщност е история с морална поука, която обаче всеки ще трябва да извлече сам за себе си, след като я прочете.

В заключение ще кажа само, че книгата страшно много ми хареса. Тя съдържа всички онези елементи, които правят една история динамична и завладяваща плюс изтънчения хумор, който е като щипка ароматна подправка, която само възбужда читателския апетит за още. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Powered By Blogger